На 29 август в 15:33 ч. българско време стартира нова ера в

...
На 29 август в 15:33 ч. българско време стартира нова ера в
Коментари Харесай

Човечеството се връща на Луната

На 29 август в 15:33 ч. българско време стартира нова епоха в космонавтиката - светът ще се опита да се върне на Луната 50 години откакто последната ракета от задачата “Аполо ” - 17, кацна на естествения ни сателит. 
“Аполо ” е история, стартира задачата “Артемис “. В името няма нищо необичайно - Artemis е гръцката Артемида, сестрата близначка на Аполон или римската Селена, т.е. богинята на Луната.
Тази година няма да забележим човек на Луната, по тази причина сегашната мисия  " Артемис 1 ", която струва 4.1 милиарда $, се води тестова. През 2024 година в границите на " Артемис 2 " астронавтите ще се качат на борда, с цел да осъществят същото пътешестване - т.е. тогава хора ще обиколят Луната, само че няма да кацат. Кацането на хора е планувано за 2025 година в границите на “Артемис 3 “. Тогава НАСА дава обещание да изпрати и първата жена на Луната.
Сегашната задача ще продължи сред 39 и 42 дни, като 6 от тях ще бъдат в ретроградна орбита към Луната. 
На 29 август ще забележим в действие свръхтежката ракета притежател на НАСА Space Launch System (SLS), която ще изведе космическия транспортен съд Orion извън земната орбита, преди капсулата да се отдели. SLS бе сложена на стартовата площадка още на 18 август. Ракетата с капсулата на върха й са високи общо 98 метра - повече от Статуята на свободата. Те ще бъдат изстреляни от стартовия комплекс 39B в галактическия център " Кенеди ", кацането на капсулата ще бъде в Тихия океан. SLS е по-голяма, по-мощна и носи повече товар от която и да е ракета до момента.  " Орион " е нова капсула, по-широка (вече 5 м), макар че хвърча пробно още през 2014-а, когато беше изстреляна с ракетата Делта IV и обиколи два пъти планетата преди да се върне.
При постигане на лунна орбита ще бъдат пуснати и 10 спътника CubeSats, които ще вършат научни проучвания и ще правят софтуерни демонстрации.  

На мястото на командира на Orion ще бъде капитан Муникин Кампос. Това в действителност е манекен, кръстен на Артуро Кампос, инженер, който изигра съществена роля в разрешаването на изключителната обстановка, зародила по време на задачата " Аполо " 13. Манекенът ще бъде оборудван с два датчика за радиация, а зад седалката и облегалката за глава са поставени сензори за следене ускорението и вибрациите по време на задачата. Манекенът ще носи и новия костюм на Orion - Crew Survival System, предопределен за носене от астронавтите по време на изстрелване. 

На другите кресла ще бъдат разположени Хелга и Зохар. Торсовете на манекените са направени от материали, които имитират меките тъкани, органи и кости на дамата. Двата торса имат повече от 5600 датчика и 34 радиационни детектора за премерване на радиационното облъчване по време на задачата.
Манекените са част от радиационния опит Matroshka AstroRad, съдействие сред Германския аерокосмически център, Израелската галактическа организация, НАСА и институции в голям брой страни. Зохар ще носи AstroRad, жилетка за отбрана от радиация, с цел да тества какъв брой ефикасна може да бъде, в случай че бъдещите екипажи се сблъскат със слънчева стихия.

Alexa на Amazon ще взе участие в пътуването като софтуерна проява, създадена сред Lockheed Martin, Amazon и Cisco. Технологичната проява, наречена Callisto, включва преконфигурирани версии на Alexa, гласовия асистент на Amazon и платформата за телеконференции Webex на Cisco, с цел да се тества по какъв начин тези приложения работят в космоса. Callisto е вградена в централната подпора на Orion. Сензорният екран ще споделя видео и аудио онлайн сред галактическия транспортен съд и Центъра за надзор на задачата " Джонсън " в Хюстън.

На борда ще има и голям брой други предмети. Плюшен Снупи ще бъде знак за нулева гравитация в капсулата. Ще се вози и овцата Шон, пратена от Европейската галактическа организация. Четири минифигурки на " Лего " също ще се возят в " Орион ". Всъщност официалният полетен комплект на Artemis I, който включва хиляди продукти, съдържа разнообразни лепенки, игли и флагове, които след това ще бъдат раздадени като сувенири.

Ракетата е нова, капсулата е нова, контролният център също е нов.
Всички са подготвени за огромния ден. Екипите в известния Център за ръководство на полетите “Джонсън “ репетират от три години. Във всеки един миг от полета ще се следи от най-малко 10 души. 
Остава и времето на 29-и да бъде уместно. Ако то не бъде такова, резервните дати за изстрелване са на 2 септември или 5 септември. 
                    ---каре---
" Артемис " не е просто стратегия на Съединени американски щати за пращане на човек до Луната. Тя е надалеч по-мащабна стратегия. В рамките на тази стратегия ще се търси стабилно наличие на хора на Луната. В центъра на новата стратегия „ Артемис ” е и построяването на лунна орбитална платформа, наречена  Gateway , която ще подслонява четирима астронавти и ще разрешава луноходи да бъдат сглобявани в галактическото пространство, преди да бъдат пратени на лунната повърхнина. По-далечната вероятност на програмата е позиционирането на Gateway да послужи като насочен пункт за пътувания в далечния космос. Или най-малко към Марс.

Програмата " Артемис " бе стартирана от Съединени американски щати по времето на Доналд Тръмп, само че в нея вземат участие доста страни - към този момент 19. Съединените щати, Австралия, Канада, Япония, Люксембург, Италия, Обединеното кралство и Обединените арабски емирства подписаха на 13 октомври 2020 година През 2021 година към програмата се причислиха Украйна и Южна Корея, Нова Зеландия, Бразилия, Мексико. Тази година към програмата се причислиха Израел, Румъния, Сингапур, Колумбия, Франция и С. Арабия. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР